De composietfacing

Onze tanden en kiezen kunnen in de loop der jaren verkleuren of beschadigen. Er kunnen witte vlekjes op zitten, groeven over het oppervlak lopen, karteltjes langs de snijranden vormen etc.
We zijn niet altijd tevreden over de vorm en de kleur van ons gebit. Nog niet al te lang geleden waren kronen of schildjes van porselein de enige oplossing voor het verfraaien van ons gebit. Deze oplossing kan een heel mooi resultaat geven maar is vaak erg kostbaar en er moet vrij veel van de eigen tanden of kiezen worden weggeslepen.

Tegenwoordig is het mogelijk om tanden en kiezen mooier te maken door middel van het veel gebruikte ‘witte vulmateriaal’ composiet. Er wordt dan een composiet facing gemaakt. Composieten zijn de afgelopen jaren keer op keer verbeterd en zijn in vele soorten en kleuren verkrijgbaar. Hierdoor is het mogelijk om een tand of een kies vrij nauwkeurig na te maken met een combinatie van verschillende kleuren composiet. De composiet facings in onze praktijk worden gemaakt met composieten die speciaal zijn ontwikkeld voor esthetische behandelingen.

Tijdens de behandeling wordt er een klein laagje van de bestaande tand of kies afgeslepen. Vervolgens wordt er door de tandarts gekeken naar een mooie kleur composiet of een goede combinatie van kleuren om de tand of kies weer mee op te bouwen. Het composiet wordt aangebracht op de tand en bewerkt met een instrument totdat het min of meer de juiste vorm heeft. Vervolgens wordt het uitgehard en verder in model geslepen met de boor. Om een natuurlijke glans te creëren wordt het composiet op het einde nog opgepoetst met een speciaal polijstmiddel.

Deze behandeling kan een heel mooi resultaat opleveren dat direct zichtbaar is. Ook zijn de kosten veel lager dan bijvoorbeeld die van de porseleinen facings. De composietfacings worden gedeclareerd als een gewone vulling, wat verzekeringstechnisch ook gunstig is.

© 2009-2022 Tandartspraktijk Nedereind