De wortelkanaalbehandeling

Tanden en kiezen bestaan uit een kroon en een wortel. De kroon is het gedeelte wat boven het tandvlees uitsteekt; de wortel zit onder de kroon in de kaak vast. In elke wortel loopt een wortelkanaal met daarin de zogenaamde ‘pulpa’. Deze pulpa bestaat uit bindweefsel, zenuwvezels en kleine bloedvaten.

De pulpa kan ontstoken raken door bijvoorbeeld een val of een klap, tandbederf (gaatjes) of een vulling die niet goed meer aansluit. Dit geeft vaak pijn, maar niet altijd. Door deze ontsteking zal de pulpa gaan afsterven. De ontsteking breidt zich vervolgens door infectie uit naar het kaakbot rondom de wortelpunt. Dit is op een röntgenfoto meestal goed te zien.

Wanneer er een onsteking in de mond wordt aangetroffen zal de tandarts een wortelkanaalbehandeling uitvoeren. De ontsteking kan namelijk niet alleen voor pijn zorgen maar levert ook een gevaar op voor de tand of kies. Tijdens de wortelkanaalbehandeling worden alle kanalen goed schoongemaakt en vervolgens opgevuld.

Bij de behandeling in onze praktijk zal meestal gebruik worden gemaakt van onze operatiemicroscoop. Op deze manier kunnen we tot in het grootste detail werken en dit komt de behandeling vanzelfsprekend ten goede.

De behandelingsduur kan, afhankelijk van de tand of kies, varieren van een halfuur tot zo’n twee uur. Meestal verloopt de behandeling vrijwel pijnloos. Er zijn helaas ook gevallen waarbij er een acute ontsteking plaatsvindt en het gebied erg lastig te verdoven is. De behandeling zal dan pijnlijker uitvallen.

Na afloop van de behandeling kan er door middel van een foto worden gezien of de behandeling is geslaagd. Er kan echter pas na een halfjaar tot een jaar worden gekeken of de behandeling ook effect heeft gehad en de ontsteking dus kleiner is geworden.

De wortelpunt wordt na een wortelkanaalbehandeling met regelmaat door ons gecontroleerd via röntgenfoto’s.

© 2009-2022 Tandartspraktijk Nedereind